DEFINITIEVE ESSAY

Musical IS showbizz!

‘NAAAANTS INGONYA MA BAGHITI BABA’. Wanneer je dit iemand hoort zingen weet je gelijk dat hiermee The Lion King wordt bedoeld.                                                                           Billy Elliot, Sister Act, Mamma Mia, The Lion King en Tarzan zijn allemaal voorbeelden van bekende musicals die iedereen wel kent. De bekendheid van musicals zijn tegenwoordig erg groot. Iedereen weet wat een musical is en veel mensen hebben er ook wel eens een bezocht. Uit onderzoek blijkt ook dat het aantal bezoekers van musicals in Nederland is toegenomen. [1]                                                                                                      Toch worden musicals in de theaterwereld vaak erg ondergewaardeerd.                               Musicals zouden meer gewaardeerd moeten worden in de theaterwereld.

 

Bloed, zweet en tranen

Musicalacteurs en –actrices werken ontzettend hard. Wanneer je in een musical speelt moet je drie disciplines beheersen op hoog niveau. Je moet kunnen zingen, dansen en acteren. Buiten deze drie vaardigheden moet je ook een boodschap over kunnen brengen. Veel mensen denken dat je hiermee makkelijk geld kan verdienen omdat je alleen maar een beetje mensen moet vermaken. Maar dit is absoluut niet zo. Ten eerste moet je dit beroep zeker niet beoefenen als je rijk wil worden. Het is een erg dankbaar beroep waar je je brood mee kan verdienen maar meer niet. Bovendien sta je elke avond, zeven keer per week, op de planken te zweten. Acteurs die in een toneelstuk spelen hoeven zich alleen te concentreren op hun spel. In een musical moet je daarnaast alle noten er zuiver uitpersen en je bewegingen zo mooi mogelijk afmaken bij het dansen.

 

Daarnaast komt er een steeds groter aanbod van musicals. Steeds meer amateur maar ook professionele stichtingen maken meer musicals. Het wordt dus tijd dat de musicals in de showbizz gewaardeerd worden want dit wordt door het publiek duidelijk wel gedaan. Het aantal musicals stijgt en het aantal bezoekers ervan ook. De musicalproducties zullen dus een betere plek moeten krijgen en meer gewaardeerd moeten worden.

 

Ten slotte hebben bijna alle musicals een duidelijk moraal in zijn verhaal zitten. Deze moraal kan een wijze les zijn voor volwassenen (ouders) maar ook voor kinderen. Ter illustratie: Beauty and The Beast. Dit verhaal kent bijna iedereen. De moraal van het verhaal is dat ware schoonheid van binnen en niet van buiten zit. Het gaat er dus om dat je iemand niet op zijn uiterlijk beoordeelt maar op hoe iemand innerlijk is. Vaak zit er dus ook een duidelijke boodschap achter en wordt het publiek aan het denken gezet. Dit kan (vooral voor kinderen) een wijze levensles zijn en hiermee kan bijvoorbeeld deels pesten worden opgelost.

 

 

 

 

 

Spektakel                                                                               

Als eventueel tegenargument zou je kunnen zeggen dat de kaartjes voor musicals erg duur zijn. Dat klopt en dat zal ik ook niet ontkennen. Daarentegen is het ook maar net hoe duur je het zelf maakt. Ga je voor de Golden Seats of voor de 3de rang? Ga je van tevoren nog eerst even in het theater een hapje eten? De kaartjes van musicals zijn erg prijzig omdat simpelweg anders de kosten niet terug verdiend worden. Veel musicals behalen wel wat winst maar sommige behalen alleen break-even. Maar denk aan het licht, geluid, decor, special effects, loon voor de cast, rechten die gekocht moeten worden en het afhuren van een theater. Deze kosten komen allemaal kijken bij een grote productie en je kan je dus wel voorstellen dat de musicalsproducenten nooit een spectaculair stuk op de planken kunnen zetten als een kaartje maar tien euro kost. Tevens komt het publiek naar een musical om omver geblazen te worden door middel van verschillende verassende special effects. [2]

Kortom,                                                                                                                                                   Ik vind dat musicals meer gewaardeerd moeten worden in de theaterwereld. De spelers werken enorm hard, het aanbod van musicals blijft stijgen en veel musicals zetten het publiek aan het denken door een bepaalde boodschap mee te geven. Is het nou eens eindelijk afgelopen dat jongens worden uitgelachen omdat ze musical doen? Is het nou eens klaar dat er lacherig gedaan wordt over musicals in de theaterwereld? Musical is geen kunstje maar musical is kunst! Musical IS showbizz!

 

Link met romantiek

De Romantiek is een bepaalde stroming (in de westerse cultuur) die op basis van kunst vooral aan het eind van de 18e en in de 19e eeuw sterk van zich liet horen. Beeldende kunst, literatuur, muziek en theater zijn voorbeelden van kunst. Begin 19de eeuw ontstond de eerste musical. Daarvoor ontwikkelde sommige stukken zich al met zang en dans erbij en werd er een stap in de richting gezet van een musical. In de romantiek kwam er een grotere aandacht voor gevoelens. Dit was ook terug te zien in het theater. De theatermakers legden de nadruk meer op het overbrengen van een boodschap en de ontwikkeling van amusement naar engagement. Ook kwam er een grotere vrijheid in de kunstwereld. Dit is misschien wel de druppel geweest om de eerste musical uit te brengen. Hiervoor bestonden natuurlijk al lang operettes maar nog geen musicals. Nu er een grotere vrijheid in de theaterwereld ontstond werd de eerste musical uitgebracht.       Tegenwoordig worden veel musicals door het publiek redelijk tot goed gewaardeerd. Sommige mensen vinden het spel soms wat overdreven maar de ervaring het stuk gezien te hebben vinden mensen leuk. Daarentegen worden musicals in de theaterwereld zelf erg ondergewaardeerd, naar mijn mening. Dit is dus de aanleiding voor het schrijven van mijn essay.musical

[1] http://www.musicaljournaal.nl/schouwburgen-rapporteren-stijging-bezoekers-2015/

 

[2] https://books.google.nl/books?id=GzeiySJZXF4C&pg=PA2&lpg=PA2&dq=de+meeste+musicals+break+even&source=bl&ots=3wFB6v8wJ8&sig=h6Bmw0ukD3kF5WnxB1gCjfr8SkY&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiE1YLa28zUAhWQKVAKHe7ZAR8Q6AEIMDAB#v=onepage&q=de%20meeste%20musicals%20break%20even&f=false

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s